Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g
makaronu linguine (cienkie wstążki)2-3 (400-500 g)
cukinie3-4 ząbki
czosnku1
ostra papryczka4 łyżki (100 g)
sera ricottaoliwasólpieprzMakaron linguine z
cukinią i
serem ricotta - sposób przygotowania:
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko odciśnij nadmiar
wody.
Czosnek przeciśnij przez praskę, z papryczki usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. Ugotuj
makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzej niewielką ilość
oliwy i przesmaż na niej
czosnek i papryczkę, następnie dodaj
cukinię, zwiększ ogień i smaż 3-4 minuty, na koniec dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
makaron, wymieszaj i rozłóż do 4 talerzy. Na wierzch każdej porcji ułóż po 1 łyżce świeżej
ricotty, oprósz
solą i
pieprzem, podawaj.
Ricotta
,
pomidorami i solonym
serem ricotta Makaron linguine z
cukinią i
serem ricotta Pierożki z
ricottą i
łososiem w sosie
truflowo-
śmietanowym Placuszki z
ricottą Ciastka francuskie z
ricottą i
wiśniami Nektarynki z sosem z
ricotty: Okazje.info Jeśli nie masz czasu gotować, to warto zaprzyjaźnić się z daniami z
makaronu. Nie dość, że łatwo się je robi, to jeszcze są niedrogie.
Makaron linguine z
cukinią i
serem ricotta Składniki: 500 g
makaronu linguine (cienkie wstążki) 2-3 (400-500 g)
cukinie 3-4 ząbki
czosnku 1
ostra papryczkaSzybko i łatwo - zrób
makaron!

bardzo delikatny i kremowy, dobrze komponuje się w sosach i świetnie pasuje do
cukinii.
Ostra papryczka ożywia smak delikatnej
cukinii i
serka.
Makaron linguine z
cukinią i
serem ricotta 500 g
makaronu linguine (cienkie wstążki) 2-3 (400-500 g)
cukinie 3-4 ząbki
czosnku 1
ostra papryczka 4 łyżki