Wykonanie
SkładnikiSpód
czekoladowy125 g
masła200 g
czekolady deserowej1/3 szklanki
kakao50 ml
alkoholu (
likieru,
brandy lub
soku pomarańczowego)60 ml
wody5
jajek (w temp. pokojowej)125 g drobnego
cukru1/4 szklanki
mąkiWarstwa malinowa1/2 szklanki mrożonych
malin lub 1 szklanka świeżych150 g
dżemu malinowegoMus z nutelli250 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30% (zimnej)4 łyżki nutelli
kakao do posypaniaPrzygotowanieSpód
czekoladowyDo garnka włożyć pokrojone na kawałeczki
masło, połamaną na kosteczki
czekoladę,
kakao,
alkohol lub
sok pomarańczowy oraz
wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką
czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.
Żółtka ubić z połową drobnego
cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego
cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do ubitych
żółtek dodać ostudzoną masę
czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać
mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z
białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą
wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.Warstwa malinowaMrożone lub świeże
maliny wymieszać z
dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).Mus z nutelli
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając łyżką połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę
malin. Wierzch oprószyć
kakao. Można od razu podawać lub wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny. Uwaga: na zdjęciu widać mus z 1,5 porcji z przepisu. Z podanych składników otrzymamy go więc mniej.WskazówkiZ braku
malin można je pominąć i użyć samego
dżemu malinowego.