Wykonanie
            Składniki125 g 
masła200 g 
czekolady deserowej1/3 szklanki 
kakao50 ml 
alkoholu *60 ml 
wody5 
jajek (w temp. pokojowej)125 g drobnego 
cukru1/4 szklanki 
mąkiPolewa100 g 
czekolady deserowej60 g 
masła1 łyżka 
alkoholu *Przygotowanie
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki 
masło, połamaną na kosteczki 
czekoladę, 
kakao, 
alkohol lub 
sok pomarańczowy oraz 
wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką 
czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.
Żółtka ubić z połową drobnego 
cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić 
białka ze szczyptą 
soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego 
cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do ubitych 
żółtek dodać ostudzoną masę 
czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać 
mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z 
białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą 
wodą. Piec przez 40 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto może być w środku delikatnie wilgotne.Po przestudzeniu polać polewą : do garnka włożyć połamaną na kosteczki 
czekoladę, pokrojone 
masło, 
alkohol lub sok oraz małą szczyptę 
soli. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż 
czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia. Polać po cieście.Wskazówki* 
wiśniówki, 
brandy, 
likieru amaretto, 
likieru pomarańczowego, ewentualnie 
soku pomarańczowego w wersji bezalkoholowej.