Wykonanie
Składniki8 porcji6 - 7
żółtek3 łyżki
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej (1 szklanka to 250 ml) + do podsypania1/2 szklanki (125 ml)
piwaoraz1,5 litra
oleju słonecznikowegocukier puder do posypania
wiśnie w zalewie,
dżem truskawkowy lub malinowyPrzygotowanie
Żółtka utrzeć z
cukrem (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut) aż będą jasne i puszyste. Dodać przesianą
mąkę a następnie mieszając składniki łyżką wlewać
piwo. Złączyć wszystkie składniki w kulę (jeśli ciasto się klei, można dodać więcej
mąki).Wyłożyć je na podsypaną stolnicę i chwilę powyrabiać. Następnie wybijać ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza (chodzi o wtłoczenie powietrza). Ja ciasto biję wałkiem i jak będzie płaskie, składam na pół i jeszcze raz na pół i znów rozbijam na płasko. Wszystko trwa około 10 - 15 minut. U mnie zwykle krócej, bo ciasto dodatkowo wałkuję przystawką do miksera (wałkowarką) kilkakrotnie je składając.W większym garnku, pod przykryciem, zacząć nagrzewać
olej do około 170 stopni C. Gdy
olej osiągnie już dobrą temperaturę do smażenia, zmniejszyć ogień do minimum (na dużym palniku) i przykryć garnek.Ciasto podzielić na kilka części. Kolejno rozwałkowywać je na cieniutkie placki podsypując
mąką. Jeśli mamy przystawkę do miksera KA, do wałkowania ciasta (taką na ravioli), możemy jej użyć, ciasto możemy przepuścić kilka
razy przez maszynkę aby było bardziej napowietrzone, składać placek na pół i przepuszczać znów przez maszynkę.Wycinać kółka trzema szklankami o różnej średnicy. Nacinać je nożem w kilku miejscach po obwodzie na głębokość około 1 - 1,5 cm. Kłaść jeden krążek na drugim od największego do najmniejszego. Palcem mocno docisnąć środek i wrzucać na
olej najmniejszym krążkiem do dołu.Smażyć na lekko złoty kolor przez około 2 minuty raz przewracając. Posypać
cukrem pudrem, w środek wkładać wisienki lub
dżem np. malinowy lub
truskawkowy.