Wykonanie
Dziś coś na karnawał kończący się tłustym czwartkiem. Prezentuje przepis na tradycyjne chrupiące
faworki z bąbelkami. Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne kokardy. To kolejne z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Jeśli
faworki podbiły także Wasze
serca koniecznie wypróbujcie przepis z
piwem i rozsmakujcie się w delikatności tradycyjnych chruścików!

Składniki:7
żółtek4 łyżki
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
piwa pszenicznego
olej do smażeniaszklanka
cukru pudru3 łyżki soku z
czerwonej porzeczki lub z soku z
malin
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z
cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą
mąkę a następnie wlewamy
piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby
mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz kieliszka do
wódki a następnie zwijamy w każdym środek, tak aby powstały kokardki i nakładamy na siebie w kolejności duży, średni, mały, a następnie mocno przyciskamy środek palcem. Kokardki smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu.
Cukier puder ucieramy z
sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub
cukier.