ßßß
Składniki:½ szklanki * piwa½ szklanki żółtek (około 6 żółtek)2,5 - 3 szklanki mąki pszennej2 stołowe łyżki cukruszczypta solicukier puder do posypania* szklanka o pojemności 250 mlPrzygotowanie:Żółtka ucieramy z cukrem aż będą niemal białe i puszyste. Dodajemy do nich mąkę przesianą ze szczyptą soli. Ciągle mieszając dolewamy piwo. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli się klei, można je delikatnie podsypać mąką, jednak im mniej podsypywania tym lepiej). Wyrobione ciasto wybijamy za pomocą wałka, do momentu aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Polecam uderzać ciasto wałkiem i gdy będzie płaskie, złożyć je na pół i jeszcze raz rozbijać. Aby ciasto było dobrze napowietrzone rozbijanie powinno trwać około 10 minut.Następnie ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je mniejsze części. Jedną pozostawiamy na stolnicy, a resztę przykrywamy ściereczką, aby nie obeschła. Płat ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski (ścięte na końcach prostokąty o wym. 9 cm długości i 3,5 cm szerokości). Formujemy faworki - w środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden z rogów.Faworki smażymy na na blado złoty kolor, na mocno rozgrzanym smalcu lub oleju (temp. 175 stopni) przez 15-30 sekund z każdej strony. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!