ßßß Cookit - przepis na Karnawałowe róże

Karnawałowe róże

nazwa

Wykonanie

Róże i faworki smakują cały rok, ale w karnawale jakoś tak szczególniej ;) I szczególniej sobie na nie pozwalamy ;) Ostatnio proponowałam Wam róże karnawałowe XXL . Dzisiejsza propozycja to coś w troszkę mniejszym rozmiarze, ale niemniej smaczne :)
Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku . Polecam baaardzo :)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej tortowej
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 łyżka wody
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem truskawkoy, porzeczkowy, wiśnie kandyzowane lub z zalewy
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać foremkami do płatków lub po prostu szklanką, literatką i kieliszkiem po trzy kółka. Każdy z nich ponacinać dookoła i układać kolejno od największego do najmniejszego. Środkiem docisnąć palcem. (sklejać można białkiem lub wodą). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kładąc najmniejszym płatkiem do spodu. Przewrócić na druga stronę i jeszcze chwilę smażyć. (nie za długo, nie mogą być zbyt ciemne, bo będą gorzkie). Układać na ręczniku papierowym do wystudzenia, a następnie przełożyć na półmisek. Na środek każdej różyczki położyć odrobinę dżemu lub wisienkę. Obficie posypać całość cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/01/karnawaowe-roze.html