Wykonanie

Róże i
faworki smakują cały rok, ale w karnawale jakoś tak szczególniej ;) I szczególniej sobie na nie pozwalamy ;) Ostatnio proponowałam Wam róże karnawałowe XXL . Dzisiejsza propozycja to coś w troszkę mniejszym rozmiarze, ale niemniej smaczne :)Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku . Polecam baaardzo :)Składniki:2 szkl.
mąki pszennej tortowej3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany4
żółtka1 łyżka
wody1 łyżka
octu1 łyżka
cukruolej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem truskawkoy,
porzeczkowy,
wiśnie kandyzowane lub z zalewyZ podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać foremkami do
płatków lub po prostu szklanką, literatką i kieliszkiem po trzy kółka. Każdy z nich ponacinać dookoła i układać kolejno od największego do najmniejszego. Środkiem docisnąć palcem. (sklejać można
białkiem lub
wodą). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kładąc najmniejszym
płatkiem do
spodu. Przewrócić na druga stronę i jeszcze chwilę smażyć. (nie za długo, nie mogą być zbyt ciemne, bo będą gorzkie). Układać na ręczniku papierowym do wystudzenia, a następnie przełożyć na półmisek. Na środek każdej różyczki położyć odrobinę
dżemu lub wisienkę. Obficie posypać całość
cukrem pudrem.Smacznego :)


