ßßß
Przepis:Kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekSkładniki zagnieść jak na kruche ciasto, dość szybko. Podzielić je na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód blachy, przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Budyniowa pianka:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (ja dodałam malinowy, pianka dostała różowych "rumieńców")1/2 szklanki oleju słonecznikowego (ja miałam zwykły "kujawski")Dodatkowo:500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta zaczynamy przygotowywać piankę budyniową. Należy ubić białka z cukrem, po ubiciu na sztywno wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, ułożyć na pianie maliny (otworkami do góry). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190 stopni, przez 30-40 minut.
Zachęcam do wypróbowania, bo warto. Ciasto po prostu zachwyca :)mniam, mniam...Aktualizacja 30-06-2012- Ciasto upieczone ze świeżymi wiśniami - rewelacja: