Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś niedziela, za pewne dla wielu czas odpoczynki i biwaków. Postanowiłam z tej okazji dodać dla Was przepis na najprostszą i najlepszą marynatę do
mięsa. Od kilku miesięcy ( dwóch
trzech ) w mojej spiżarce kuchennej stała butelka z
sosem teriyaki. Zastanawiałam się do czego użyć sosu – wiadomo jest świetny do wszelkiego rodzaju marynat. Okazja nadarzyła się sama – tradycyjnie dziś na obiad powinien być
schab , może spróbujcie go w nowej odsłonie?
Oczywiście możecie użyć każdego
mięsa. Sos świetnie je zmiękcza i nadaje smaku. Właśnie takie powinno być
mięso z grilla – kruche, słodko pikantne i aromatyczne.Składniki: na 1/2 kg
mięsa5 łyżek
sosu teriyaki1 łyżka
słodkiej papryki3 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Sos łączymy z
oliwą, siekanym
czosnkiem i
papryką.
Mięso kroimy w plastry ( 1 cm) i rozbijamy z dwóch stron.Wkładamy do marynaty na co najmniej 30 minut. Im dłuższy czas tym bardziej przesiąka jej aromatem.Smażymy na grillu ( lub patelni grillowej ) po 2-4 minuty z każdej strony, najlepiej wbić w nie szpikulec i kontrolować miękkość
mięsa.To aż nieprzyzwoite , że w tak prosty sposób można przygotować coś aż tak pysznego.
Powiązane notki:Pikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuSłodki
sos winegret (vinaigrette) do sałatek na grillaPikantna pizza „Havana”Kotlety z
indyka z
cebulką