ßßß
Oczywiście możecie użyć każdego mięsa. Sos świetnie je zmiękcza i nadaje smaku. Właśnie takie powinno być mięso z grilla – kruche, słodko pikantne i aromatyczne.Składniki: na 1/2 kg mięsa5 łyżek sosu teriyaki1 łyżka słodkiej papryki3 łyżki oliwy1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Sos łączymy z oliwą, siekanym czosnkiem i papryką.Mięso kroimy w plastry ( 1 cm) i rozbijamy z dwóch stron.Wkładamy do marynaty na co najmniej 30 minut. Im dłuższy czas tym bardziej przesiąka jej aromatem.Smażymy na grillu ( lub patelni grillowej ) po 2-4 minuty z każdej strony, najlepiej wbić w nie szpikulec i kontrolować miękkość mięsa.To aż nieprzyzwoite , że w tak prosty sposób można przygotować coś aż tak pysznego.
Powiązane notki:Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuSłodki sos winegret (vinaigrette) do sałatek na grillaPikantna pizza „Havana”Kotlety z indyka z cebulką