Wykonanie
M.: Dziś ja coś ugotuję...Ja: A co to będzie?M.: Zobaczysz:) Już ja coś wymyślę...Ja: (z pewną obawą, że nie będzie to danie lekkie i zdrowe;) Może szaszłyki?I tak spełniają się życzenia....Dziś M. w roli kucharza, a ja wiedziona od progu drzwi wonią
czosnku,
curry i pieczonych warzyw, nie mogłam się doczekać, aż te pyszności zetkną się z moim podniebieniem.Czasem dobrze jest poleniuchować i dać się wykazać komuś innemu, nawet jeśli to zazwyczaj nasze królestwo.Szaszłyki
curryfilet z kurczaka3 kolorowe
papryki2
cukinie2
cebulecurry2-3 ząbki
czosnkukilka łyżek
oliwyszczypta
chilliWarzywa kroimy na spore, mniej więcej równe kawałki, tak aby dało się je nabić na patyczki do szaszłyków.
Mięso kroimy w kostkę wielkości około 2 cm.
Oliwę mieszamy z łyżką
curry, szczyptą
chilli i 2-3 ząbkami
czosnku przeciśniętymi przez praskę. W uzyskanej w ten sposób marynacie obtaczamy warzywa i
mięso i odstawiamy na około 1-2 godziny.Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy na przemian:
cebulę,
mięso,
paprykę i
cukinię.Pieczemy w piekarniku (lub na grillu) nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
A w tym czasie......300 g komosy ryżowejświeży
ananaskilka
łodyg selera naciowego
currysłodka paprykaKomosę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Doprawiamy łyżką
curry i
słodką papryką.
Ananasa i
seler kroimy drobno, dodajemy do ugotowanej, gorącej komosy. Mieszamy. Podajemy od razu.Zdrowo, prosto i bardzo aromatycznie. Komosa (znajdziedzie ją w dziale ze zdrową żywnością) to cenne źródło
białka i doskonała alternatywa dla
ziemniaków,
ryżu czy
kaszy. No a pieczone chude
mięsko i warzywa, to chyba powszechnie wiadomo... Po prostu zdrowe zadowolenie:) Życzę Wam smacznego!