Wykonanie
... dziś na bloga zawitało danie z kuchni indyjskiej :D Jest pyszne i naprawdę łatwe do przygotowania.Nie jest to typowe
curry, gdyż nasze ma być tanie (nie
traci tym na smaku). Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, zagościło na stałe w moim studenckim menu. Warto je wypróbować i poszerzyć swój repertuar ;)
Składniki (3-4 porcje, zależnie od naszego apetytu):500 g
piersi kurczaka; 7,45zł1/2 szklanki
jogurtu greckiego; 0,56zł2 łyżeczki
curry; 0,28zł1/2 łyżeczki
słodkiej papryki (można też użyć ostrej); 0,07zł1
cebula; 0,33zł1 ząbek
czosnku; 0,14zł
olej,
oliwa do smażenia5 plastrów
ananasa (jeśli ktoś lubi)Koszt: ok. 8,85złCzas przygotowania: 35-40 min.Przygotowanie:1. Zaczynamy od pokrojenia
cebuli w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany
olej,
oliwę i smażymy aż będzie szklista.
2. W tym czasie kroimy
kurczaka w kostkę. Do miski przekładamy
jogurt, dodajemy
curry i
paprykę, mieszamy.
3. Do miski z
jogurtem wrzucamy
kurczaka i dokładnie mieszamy.
4. Siekamy
czosnek i dodajemy go do
cebulki wraz z zawartością miski.
5. Smażymy do czasu aż sos się zredukuje, a
kurczak stanie żółty.Pod koniec smażenia dodajemy
ananasa pokrojonego w kostkę.
6. Podajemy z
ryżem. Smacznego!
pics:
Magda