ßßß Cookit - przepis na Marynata teriyaki – słodko pikantna na grilla

Marynata teriyaki – słodko pikantna na grilla

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziś niedziela, za pewne dla wielu czas odpoczynki i biwaków. Postanowiłam z tej okazji dodać dla Was przepis na najprostszą i najlepszą marynatę do mięsa. Od kilku miesięcy ( dwóch trzech ) w mojej spiżarce kuchennej stała butelka z sosem teriyaki. Zastanawiałam się do czego użyć sosu – wiadomo jest świetny do wszelkiego rodzaju marynat. Okazja nadarzyła się sama – tradycyjnie dziś na obiad powinien być schab , może spróbujcie go w nowej odsłonie?
Oczywiście możecie użyć każdego mięsa. Sos świetnie je zmiękcza i nadaje smaku. Właśnie takie powinno być mięso z grilla – kruche, słodko pikantne i aromatyczne.
Składniki: na 1/2 kg mięsa
5 łyżek sosu teriyaki
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sos łączymy z oliwą, siekanym czosnkiem i papryką.
Mięso kroimy w plastry ( 1 cm) i rozbijamy z dwóch stron.
Wkładamy do marynaty na co najmniej 30 minut. Im dłuższy czas tym bardziej przesiąka jej aromatem.
Smażymy na grillu ( lub patelni grillowej ) po 2-4 minuty z każdej strony, najlepiej wbić w nie szpikulec i kontrolować miękkość mięsa.
To aż nieprzyzwoite , że w tak prosty sposób można przygotować coś aż tak pysznego.
Powiązane notki:
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Słodki sos winegret (vinaigrette) do sałatek na grilla
Pikantna pizza „Havana”
Kotlety z indyka z cebulką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/21/marynata-teriyaki-slodko-pikantna-na-grilla