Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dawno nie poruszałam tego tematu, dziś niedziela więc zupa jest jak najbardziej w temacie. Tą zupę pierwszy raz
jadłam w Zakopanem, to
dziwne, że musiałam przejechać tyle kilometrów aby zjeść tak proste i pyszne danie. Było to wiele lat temu, teraz robię ją sama w domu, zawsze z kluskami kładzionymi – obowiązkowym dodatkiem do tej zupy, z dodatkiem
masła i odrobiny
śmietany jest pyszna.

Składniki:2 l
bulionu drobiowego2
marchewki1
pietruszka lub mały
seler2 łyżki
masła1 pęczek
koperku2 duże
jaja6-7 łyżek
mąki1/2 szklanki
śmietanysól,
pieprz lub
vegetaPrzygotowanie:
Marchewkę i
seler oczyszczany, po czym ścieramy na grubych oczkach tarki.Podsmażamy na łyżce
masła. Zeszklone przekładamy do garnka.
Koperek siekamy podsmażamy na reszcie tłuszczu. Dodajemy do garnka i zalewamy
bulionem.Warzywa gotujemy 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę solimy, mieszamy z 1/2 szklanki
wywaru i dodajemy do zupy.
Jajka mieszamy z
mąką i szczyptą
soli. Ciasto powinno być dość gęste.Kluski wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy.Powiązane notki:Koperkowa Surówka z
młodej kapusty – WeselnaZupa cebulowa z grzankamiSłodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYOwsianka z lanymi kluskamiPostna zupa grzybowa