ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dawno nie poruszałam tego tematu, dziś niedziela więc zupa jest jak najbardziej w temacie. Tą zupę pierwszy raz jadłam w Zakopanem, to dziwne, że musiałam przejechać tyle kilometrów aby zjeść tak proste i pyszne danie. Było to wiele lat temu, teraz robię ją sama w domu, zawsze z kluskami kładzionymi – obowiązkowym dodatkiem do tej zupy, z dodatkiem masła i odrobiny śmietany jest pyszna.
Składniki:
2 l bulionu drobiowego
2 marchewki
1 pietruszka lub mały seler
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
2 duże jaja
6-7 łyżek mąki
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz lub vegeta
Przygotowanie:
Marchewkę i seler oczyszczany, po czym ścieramy na grubych oczkach tarki.
Podsmażamy na łyżce masła. Zeszklone przekładamy do garnka.
Koperek siekamy podsmażamy na reszcie tłuszczu. Dodajemy do garnka i zalewamy bulionem.
Warzywa gotujemy 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę solimy, mieszamy z 1/2 szklanki wywaru i dodajemy do zupy.
Jajka mieszamy z mąką i szczyptą soli. Ciasto powinno być dość gęste.
Kluski wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy.
Powiązane notki:
Koperkowa Surówka z młodej kapusty – Weselna
Zupa cebulowa z grzankami
Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Owsianka z lanymi kluskami
Postna zupa grzybowa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/26/zupa-koperkowa-z-kluskami-kladzionymi