ßßß Cookit - przepis na Szczawianka

Szczawianka

nazwa

Wykonanie

Sezon na szczaw się praktycznie kończy:) Gdyż najlepszy szczaw zrywa się w maju, a ja, jak zwykle zaległości mam sporo, dlatego przepis podaję dzisiaj.
Składniki:
250-300 g liści szczawiu
1 pętko kiełbasy cienkiej
2 skrzydełka kurczaka
po 2 jajka na osobę
sól
pieprz
marchew
pietruszka
seler
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Skrzydełka myję, zalewam woda, wrzucam umyte i obrane warzywa i gotuje wszystko do miękkości. Wywar przecedzam i dodaję kiełbasę drobno pokrojoną. Gotuje kilkanaście minut. Szczaw myję, usuwam ogonki, kroje w paski i wrzucam do wywaru. Wszystko gotuję kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę rozprowadzam z mąką, hartuję gorącą wodą i zabielam zupę. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na ćwiartki i układam na talerzach. Każdą porcję zalewam zupą i podaję z ziemniaczanym puree posypanym koperkiem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/05/szczawianka.html