Wykonanie
Sezon na
szczaw się praktycznie kończy:) Gdyż najlepszy
szczaw zrywa się w maju, a ja, jak zwykle zaległości mam sporo, dlatego przepis podaję dzisiaj.

Składniki:250-300 g liści szczawiu1 pętko
kiełbasy cienkiej2
skrzydełka kurczakapo 2
jajka na osobę
sólpieprzmarchewpietruszkaseler1/2 szklanki
śmietany1 łyżka
mąkiWykonanie:Skrzydełka myję, zalewam
woda, wrzucam umyte i obrane warzywa i gotuje wszystko do miękkości.
Wywar przecedzam i dodaję
kiełbasę drobno pokrojoną. Gotuje kilkanaście minut.
Szczaw myję, usuwam ogonki, kroje w paski i wrzucam do
wywaru. Wszystko gotuję kilka minut, doprawiam
solą i
pieprzem.
Śmietanę rozprowadzam z
mąką, hartuję gorącą
wodą i zabielam zupę.
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na ćwiartki i układam na talerzach. Każdą porcję zalewam zupą i podaję z ziemniaczanym puree posypanym
koperkiem.

SMACZNEGO!