Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przepisów na świąteczne pierniczki jest cała masa. Mój opiera się na aromatycznej bazie składającej się z mocno podgrzanych przypraw, z dużą ilością
miodu,
masła i
brązowego cukru (może być też biały, warto go wcześniej stopić i przesmażyć aby stał się karmelem). Na pewno piekliście je z rodzicami jako maluchy, ja też pamiętam wypiekanie pierników. Ozdabiałam je z dziadkiem wstążkami, a przed pieczeniem, w ciastkach robiliśmy patyczkami duże dziurki, żeby swobodnie wieszać gotowe
ciastka na choince. Pierniki mają to do siebie, że proces ich wytwórstwa jest błogi i uroczy. Zapach palonych korzeni,
miodu i
masła w połączeniu stanowi upajającą mieszankę. Sama masa po połączeniu z
mąką ma zupełnie inną strukturę niż tradycyjne kruche ciasto – jest plastyczna. Gdy raz zabierzecie się za domowe pieczenie pierników na pewno nigdy więcej nie sięgniecie po te ze sklepu. Ah! Pamiętajcie o
cukrowych dekoracjach, mazakach i całej
masie kolorowego lukru! Dzieciaki go uwielbiają!Składniki:*3 1/2 szklanki
maki tortowej (500 g) + do podsypania1 szklanka
brązowego cukru (220 g)1/2 szklanki
miodu ( 180 g – 200 g )100 g
masła2
jajka M25 g
przyprawy do pierników1 łyżka
sody1/2 łyżeczki
soli*Przygotowanie:Do garnka przełożyć
masło i
cukier. Stopić.Gdy się zagotuje dodać
przyprawę do piernika. Gotować, 3 minuty, mieszając.Dodać
miód, wymieszać, wyłączyć palnik i dodać
sodę, masa bardzo się spieni.Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę wymieszać z
solą.Do przestudzonej, ale nadal ciepłej, płynnej mieszanki dodać
jajka. Wymieszać.Wlewać płynną masę do
mąki, zacząć wyrabiać ciasto.Gdy się połączy przełożyć je do worka i schować do lodówki.Najlepiej przechowywać ciasto 2-3 dni, aby dojrzało, w ekspresowym tempie 40-50 minut w zamrażarce wystarczy – wtedy należy pierniki podsypać bardziej
mąką podczas wałkowania.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm. Wycinać
ciastka, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez 8-12 minut w temp. 180 stopni, patrząc czy pierniczki nie spiekły się za bardzo.Gorące studzić poza piecem.Zimne lukrować, nielukrowane przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, wtedy pozostają miękkie.
Rady dla początkujących:
Mieszankę przyprawową warto zrobić samodzielnie – przepis znajdziecie na moim blogu,Dojrzewający piernik twardnieje, dojrzewa i ma coraz bardziej szlachetny
maślano-korzenny smak,Ciasto warto przygotować już teraz, upiec za kilka dni w formie dużego rozwałkowanego płatu ciasta – ok 1 cm ( 15 minut w 180 stopniach wystarczy) w blaszce będącej na wyposażeniu piekarnika, przekroić na 3 części i przełożyć powidłami, po czym odstawić go w folii aby dojrzewał (nasiąknie powidłami i będzie rozpływał się w ustach). W święta oblać go
czekoladą i udekorować,Pierniczki są zdradliwe, gdy je pieczecie pamiętajcie, że kiedy wkładacie pierwszą partię do piekarnika, nie jest on bardzo nagrzany, każda kolejna, wymaga krótszego czasu pieczenia niż poprzednia,Foliowane piernikowe ludziki w dużym formacie będą pięknym prezentem, wydrukujcie im etykietki i zróbcie personalne dedykacje! Do ich dekorowania użyjcie lukru królewskiego przepis znajdziecie na moim blogu.Powiązane notki:Pierniczki świąteczne 2013-
ciastka dekorowane lukrem królewskimPraktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!Piernik dojrzewający – pierniczki lub ciastoDwu smakowe
kakaowe i
waniliowe świąteczne
ciasteczka z lukrem królewskimEkspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i
suszoną śliwką