ßßß Cookit - przepis na Śniadanie mistrzów - fit granola z patelni

Śniadanie mistrzów - fit granola z patelni

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Ha! Dzisiejsze śniadanie z pewnością mogę nazwać śniadaniem mistrzów. Z racji tego, że nie przepadam za gotowymi mieszankami crunchy czy granoli a miałam ochotę na słodkie i chrupiące śniadanie postanowiłam od ręki, szybko i przyjemnie uprażyć płatki w syropie i stworzyć swoje pyszne i lekkie śniadanie. Przygotowywanie małych śniadaniowych porcji jest nie tylko szybkie i efektywne ale też zapewnia możliwość codziennego wyboru dodatków do musli – czego nie daje zakup całego opakowania.
Z etycznego punktu widzenia taka przekąska jest nie tylko ciasteczkowym smakołykiem
Składniki:
1 porcja :
4 łyżki (40-45 g) płatków owsianych
1 łyżka suszonej żurawiny
15 g – 3 sztuki dowolnych orzechów
1 łyżka cukru, syropu z daktyli*, syropu z agawy lub miodu
u mnie był to właśnie syrop z daktyli
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucić płatki, żurawiny, syrop i posiekane lub pokruszone orzechy.
Prażyć 3-4 minuty, aż będą złotobrązowe – mieszając.
Granolę podawać z jogurtem ( kubeczek 180g ) lub mlekiem (250 ml).
Smacznego!
Powiązane notki:
Domowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelni
Owsianka jabłkowa – z sokiem – sycące śniadanie
Krem ciasteczkowy na śniadanie
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/01/21/sniadanie-mistrzow-fit-granola-z-patelni