Wykonanie
Bardzo lubię robić owsianki.
Powiem wam szczerze, że bardzo często je jem na śniadanie w domu lub w pracy. Czasami robię także owsiankę pieczoną, jest pyszna w smaku. A dzisiaj mam dla was propozycję nieco inną, mianowicie placek owsiankowy czyli owsiankę pieczoną, ale w formie placka.
Powiem wam, że super smakuje. Można taki placek zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Taka forma owsianki również mi bardzo pasuje. Dodałam do niej jeszcze sucharki, ponieważ zdecydowałam się wziąć udział w konkursie organizowanych przez firmę Mamut. Spróbuję swojego szczęścia taką właśnie propozycją
śniadaniową. Polecam wam takie pyszne i zdrowe śniadanie. Miłego poniedziałku kochani.Składniki:- 160 g
płatków owsianych- 170 g
płatków żytnich- 350 ml
mleka- 2 dojrzałe
banany- 5 sucharków Mamut- 100 g dowolnych
orzechów- 100 g
suszonej żurawiny- 50 g nasion chia- 10
daktyli- 2 łyżki
syropu daktylowego lub
mioduDo miski wsypujemy
płatki i zalewamy je
mlekiem. Dodajemy rozgniecione widelcem
banany i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.Dodajemy
orzechy,
żurawinę, pokrojone
daktyle i nasiona chia, wlewamy
syrop daktylowy lub
miód, dodajemy połamane sucharki i mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód i przekładamy masę. Rozprowadzamy równomiernie i dociskamy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu blaszkę wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasz placek kroimy na kawałki. Pysznie smakuje na śniadanie, możemy także zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły.