ßßß
Przepis na szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Dla tych którzy tak jak my uwielbiają zieleninkę300g makaronu rurki0,5l mlekacztery łyżki masłałyżka mąki400g świeżego szpinaku4 ząbki czosnkudowolna ilość szynki drobiowej2 pomidoryopcjonalnie ser fetaNa patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy szpinak i smażymy ok.5 min. aż stanie się miękki i zmieni kolor na intensywnie zielony.W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu dopóki nie zgęstnieje.Kiedy sos będzie już gęsty dodajemy szpinak z patelni. Blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.Szynkę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym wysypujemy suchy makaron, szynkę i zalewamy to sosem szpinakowym. Dokładnie mieszamy tak aby sos mógł dokładnie pokryć makaron. Na wierzchu układamy pomidory i jeśli ktoś lubi posypujemy pokruszonym serem feta.Pieczemy ok. 45min w piekarniku rozgrzanym do 180C.Smacznego!Powiązane wpisy:Łosoś na maśle ze szparagami pod beszamelemCanelloniKrem z dyniKrem z porów