Wykonanie

Pyszne rogaliki..przepis z książki Piotra Kucharskiego "
Chleb -domowa piekarnia".Moje rogaliki są bez
maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać
makiem,
sezamem..400-450 g
mąki250 ml
mleka20 g
drożdży1 łyżka
cukru1/2 płaskiej łyżki
soli3 łyżki
mleka w proszku1
jajko1
żółtko50 g
masłaDrożdże rozpuścić z
mlekiem,
cukrem i
mlekiem w proszku. Dodać
mąkę, roztrzepane
jajko z
żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami
masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt
rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym
białkiem.Piec około 20 minut.
