Wykonanie

Przepis z tej strony.Składniki:325 g
mąki tortowej + 1 łyżka50 g
cukru + 1 łyżka15 dag świeżych
drożdży150 ml
mleka75 g miękkiego
masła1
jajkoszczypta
soli3 łyżki
mleka w proszkuZ
mleka, rozkruszonych
drożdży, łyżki
mąki i łyżki
cukru zrobić rozczyn i odstawić na około 15 minut.W osobnej misce wymieszać suche skłądniki:
mąkę,
mleko w proszku,
cukier, szczyptę
soli. Następnie dodać roztrzepane widlecem
jajko,
mleko, rozczyn i wymieszać. Dodać miękkie
masło i wyrobić dobrze ciasto, by było elastyczne (w razie potrzeby podsypać delikatnie
mąką). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy, podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na prostokat, przecinać na skos w odstępach około 1 cm. Zawijać jak pokazują zdjęcia. Gotowe brioszki ułożyć na blaszkę, przykryć znowu ściereczką i ostawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C i piec przez około 20 minut, do zarumienienia się brioszek.Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)






