Bardzo szybki i łatwy przepis na pączusie z dodatkiem wiórków kokosowych i serka mascarpone. Pączusie choć nie są na drożdżach wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Jeśli mamy ochotę każdego pączka możemy zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie, fantastycznie podkreśli smak wiórków kokosowych .Składniki:280 g mąki250 g serka mascarpone100 g wiórków kokosowych80 g cukru200 ml mleka (może być kokosowe)2 żółtka2 łyżki wódki albo likieru kokosowego1 łyżeczka sodyDodatkowo:olej do smażeniacukier puder do oprószeniaWszystkie składniki na ciasto porządnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Przed włożeniem ciasta zrób test czy olej jest rozgrzany. Wrzuć kawałek chleba jeśli wypłynie i zacznie się smażyć olej będzie gotowy.Nakładaj na łyżkę niewielką ilość ciasta a następnie małą łyżeczką zsuń ciasto do oleju. Smaż na rumiano z obu stron. Pączusie wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym niech reszta oleju wsiąknie w niego. Następnie oprósz cukrem pudrem.