Wykonanie
Jeśli spyta mnie ktoś co jest moim ulubionym deserem bez zastanowienia odpowiem, że właśnie jest to kremówka na cieście francuskim. Podzielę się z
Wami moim autorskim przepisem na krem :).
składniki potrzebne na kremówkę:- 2
spody z
ciasta francuskiego (najłatwiej jest kupić);-
żółtko;- krem;- folia aluminiowa.składniki na krem :
- 5
żółtek;- 7 łyżek
cukru,- laska waniliowa;- 2 czubate łyżki
mąki;- 375 ml
mleka;- 500 ml
serka mascarpone;- 250 ml
śmietanki kremówki;
sposób przygotowania:
Żółtka na krem ucieramy z
cukrem i nasionami
wanilii, dodajemy do tego
mąkę i 75 ml
mleka, a resztę zagotowujemy. Gdy
mleko będzie ciepłe zdejmujemy je z ognia i dodajemy mieszankę. Z powrotem stawiamy na ogień - ciągle mieszamy. Gdy krem nabierze konsystencji budyniowej odstawiamy go w zimne miejsce do ostygnięcia.
Żółtko bełtamy, smarujemy każdy spód i pieczemy z osobna po 18 minut na 190 stopni. Gdy krem ostygnie
śmietankę ubijamy, dodajemy
serek, a następnie dodajemy do kremu - wkładamy do lodówki. Przygotowujemy kieszonkę z folii na ciasta by krem nie wypłynął, wlewamy go, a następnie przykrywamy drugi spód - odkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach możemy kroić ciasto i posypujemy
cukrem pudrem.
bon apettit!