ßßß Cookit - przepis na 025. kremówka na cieście francuskim

025. kremówka na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Jeśli spyta mnie ktoś co jest moim ulubionym deserem bez zastanowienia odpowiem, że właśnie jest to kremówka na cieście francuskim. Podzielę się z Wami moim autorskim przepisem na krem :).
składniki potrzebne na kremówkę:
- 2 spody z ciasta francuskiego (najłatwiej jest kupić);
- żółtko;
- krem;
- folia aluminiowa.
składniki na krem :
- 5 żółtek;
- 7 łyżek cukru,
- laska waniliowa;
- 2 czubate łyżki mąki;
- 375 ml mleka;
- 500 ml serka mascarpone;
- 250 ml śmietanki kremówki;
sposób przygotowania:
Żółtka na krem ucieramy z cukrem i nasionami wanilii, dodajemy do tego mąkę i 75 ml mleka, a resztę zagotowujemy. Gdy mleko będzie ciepłe zdejmujemy je z ognia i dodajemy mieszankę. Z powrotem stawiamy na ogień - ciągle mieszamy. Gdy krem nabierze konsystencji budyniowej odstawiamy go w zimne miejsce do ostygnięcia. Żółtko bełtamy, smarujemy każdy spód i pieczemy z osobna po 18 minut na 190 stopni. Gdy krem ostygnie śmietankę ubijamy, dodajemy serek, a następnie dodajemy do kremu - wkładamy do lodówki. Przygotowujemy kieszonkę z folii na ciasta by krem nie wypłynął, wlewamy go, a następnie przykrywamy drugi spód - odkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach możemy kroić ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/02/025-kremowka-na-ciescie-francuskim.html