ßßß
Jak widzicie na zdjęciach - zrobiłam trawiasto zielone babeczki, a na każdej z nich widzicie tęczę, która też się pojawia wśród świątecznych motywów.Babeczki polecam nie tylko na to święto, również jest to bardzo dobry sposób na... przemycenie szpinaku, jeśli go ktoś nie lubi!Przepis znalazłam u Gosi z Trochę innej cukierni .Zapraszam!Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka wiórków kokosowych0,5 szklanki cukru1 łyżeczka sody1/3 szklanki oleju1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku1/2 szklanki mlekaśmietana 30 %cukier puderżelki w kształcie tęczyWykonanie:Tak jak bywa przy wszelkiego rodzaju babeczkach, składniki mokre łączymy z mokrymi, a suche z suchymi.Szpinak odciskamy na sitku, aby nie miał zbyt dużej ilości wody.Do mokrych składników dodajemy suche, następnie szpinak i dokładnie mieszamy.Jeśli chcemy uzyskać bardziej zielone babeczki wystarczy dodać szczyptę zielonego barwnika.Ciasto nakładamy do 3/4 papilotek i pieczemy w 180 st. ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Wystudzone babeczki dekorujemy kleksami ze śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem, wkładamy kleksy w tęczę i chłodzimy :-)Smacznego!