Wykonanie
Rozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;)
składniki na 6 porcji2
udka z kurczakapęczek
koperkuwłoszczyzna (
marchewka,
pietruszka, kawałek
selera i
pora,
cebula )kilka ziarenek
czarnego pieprzu1/2 szklanki
śmietany 18 %250 g
ryżusólprzepisW dużym garnku umieszczamy udka, dodajemy obraną
włoszczyzną marchew,
pietruszkę, kawałek
selera i
pora oraz przypieczoną na suchej patelni
cebulę, wszystko zalewamy 2 litrami
wody i gotujemy około 30 minut pod przykryciem.Następnie do
wywaru dodajemy opłukany
ryż, całość doprawiamy
solą oraz ziarenkami
czarnego pieprzu, mieszamy i gotujemy około 15 minut.Opłukany
koperek drobno siekamy a następnie wrzucamy go gotującej się zupy.Do małej miski przekładamy
śmietanę i łączymy ją z 2 chochlami gorącego
wywaru.Zupę zabielamy
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.