Wykonanie
Chałka pieczona w domu i to
maślana jest rewelacyjna. W przygotowaniu nie aż tak trudna jakby się to wydawało. Zaplotłam ją z czterech pasków ciasta, w kształt nie podłużny ale na okrągło. Po upieczeniu wyszła piękna okrągła
chałka.
SKŁADNIKI :3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży1
jajko1
cukier waniliowy100 g roztopionego
masła1/4 szklanka
cukrulukier i posypka do udekorowania
chałkiPRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w połowie
mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukry, wbijamy
jajko, wlewamy
mleko i rozpuszczone
drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy
mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła
chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną
olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosła. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.
Chałka jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.