Wykonanie
Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa
rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na
rybkę. Polecam mój przepis.

SKŁADNIKI :300 - 400 g
fileta z dorszasól,
pieprz i
papryka do smaku
przyprawa do rybyolej do głębokiego smażeniaCIASTO :2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej1 duża łyżka
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
wodyszczypta
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynysól i
ostra papryka do smakuPRZYGOTOWANIE :
Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki ( jeżeli mamy mrożone filety to rozmrażamy i lekko wyciskamy z nadmiaru
wody), doprawiamy do smaku.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy trzepaczką aż będzie gładkie i lekko gęstawe.Kawałki
ryby maczamy w cieście, ciasto powinno dobrze je pokryć i pieczemy od razu na dobrze rozgrzanym, głębokim
oleju.
Rybę odkładamy na talerz wyłożony papierem. Podajemy ją z frytkami i surówką, lub innymi dodatkami, smacznego.

