Wykonanie
Bułki z pieczoną
cebulą i
serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień.

SKŁADNIKI :500 g
mąki pszennej typu 65050 g świeżych
drożdży1/2 szklanki kwasu, użyłam
chlebowego1 szklanka ciepłej
wody4 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1
cebula, podpieczona na złoto na
oleju100 g żółtego, tartego
seraPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą.Do dużej miski wlewamy rozczyn,
olej, kwas, następnie wsypujemy
mąkę,
sól,
cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy
mąki, ciasto nie powinno byc lejące.
Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na
oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie je wyrabiamy.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je
mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej
mąką blaszce.Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym
serem i lekko je nacinamy nożem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.Kiedy
bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.Aby
bułki były gładkie i błyszczące przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym
jajkiem.


