ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

nazwa

Wykonanie

Składniki na dwie drożdżówki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 jajko
1 cukier waniliowy
100 g roztopionego masła
1/4 szklanka cukru
Dodatkowo :
masło orzechowe do nadziania
polewa lukrowa i orzechy do posypania
1 jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie :
Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko i rozpuszczone drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy.
Dzielimy je na dwa kawałki, które rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto nacinamy wzdłuż, tworząc grzebyczek, na jego nie przeciętym końcu rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy ciasto, powstanie wałek, następnie sklejamy jego końce.
Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami.
Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/drozdzowka-z-masem-orzechowym.html