Wykonanie
Składniki na dwie drożdżówki:3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży1
jajko1
cukier waniliowy100 g roztopionego
masła1/4 szklanka
cukruDodatkowo :
masło orzechowe do nadzianiapolewa lukrowa i
orzechy do posypania1
jajko do posmarowania drożdżówekPrzygotowanie :
Drożdże mieszamy w połowie
mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukry, wbijamy
jajko, wlewamy
mleko i rozpuszczone
drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy
mąki.Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy.Dzielimy je na dwa kawałki, które rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto nacinamy wzdłuż, tworząc grzebyczek, na jego nie przeciętym końcu rozsmarowujemy
masło orzechowe i zwijamy ciasto, powstanie wałek, następnie sklejamy jego końce.Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną
olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi
orzechami.
Chałka z
masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.


