Wykonanie
Karnawał to czas pieczenia pysznych,
faworków, pączków i
obwarzanków. Dzisiaj pomysł na miękkie
faworki nie z ciasta tradycyjnego,
śmietanowego tylko z ciasta
twarogowego. Są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pyszne.

SKŁADNIKI :300 g
mąki pszennej250 g
twarogu2
jajka1 łyżka
octu1/2 łyżeczki
sodki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
cukru wanilioweolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Twaróg przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę. Dodajemy
mąkę,
sodkę, proszek,
jajka,
ocet i
cukry waniliowe. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Odkładamy je na 15 minut aby odpoczęło.Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je
mąką, na około 2-3 mm. Kroimy na paski, a później na skośne prostokąty. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Wyjmujemy i kładziemy na talerz wyłożony papierem.Ostudzone posypujemy
cukrem pudrem, smacznego.


