Wykonanie

Tłusty czwartek za pasem, więc już najwyższy czas pomyśleć o słodkich wypiekach na ten dzień. Przepis na te oponki wykorzystywany był w mojej rodzinie od pokoleń. Podobno takie receptury są zawsze niezawodne? Ja się przekonywać nie muszę, ten smak pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do niego wracać do tej
pory. A Wam serdecznie polecam ten przepis. Obiecuję, że się nie zawiedziecie :)))Składniki:500 g
białego sera półtłustego3
jajka500 g
mąki pszennej1/2 kostki
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
octuolej do smażenia
cukier puder po posypania1. Do dużej miski przesiewamy
mąkę z
sodą, wbijamy
jajka, dodajemy
cukier puder,
biały ser,
masło i
ocet wymieszany z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.2. Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy oponki (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy
olej.


3. Oponki smażymy na głębokim
oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wystudzone posypujemy
cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)
