Wykonanie
Ciasta z
owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu.
Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe
brzoskwinie ze słoika i
jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym
ciastem. Idealne do niedzielnej
kawki.

SKŁADNIKI na ciasto :250 g
masła /
margaryny1 szklanka
cukru pudru4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka1 łyżka
śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
Margarynę ucieramy z
cukrem i
żółtkami ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy
mąkę z proszkiem i ewentualnie
śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce.DODATKOWO :1 puszka
brzoskwiń, odcedzonych2
jabłka, obrane i pokrojone w kawałki3
białka1
budyń waniliowy z
cukrem2 łyżki
cukruBiałka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy
cukier a po chwili
budyń. Delikatnie mieszamy pianę.PRZYGOTOWANIE :Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy
brzoskwinie i kawałki
jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni.Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce.Uwagi; Ciasto idealnie się kroi na drugi dzień ponieważ wtedy już się nie kruszy.