ßßß
Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :)
Ciasto:200g margaryny lub masła½ szklanki cukru5 żółtek500g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa bezowa:5 białek1 szklanka cukru1 budyń waniliowy lub śmietankowyDodatkowo:1 kg potartych jabłek1 łyżeczka cynamonuMiękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie potarte jabłka, wymieszane z cynamonem.Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto.Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.R E K L A M A