ßßß
Co jeszcze można zrobić z cukinii? Znakomite zapiekanki. Dobrze doprawioną cukinię mogłabym jeść codziennie.Składniki:ciasto fillo1 średniej wielkości cukinia3/4 kg pomidorów2 szalotki3 ząbki czosnkukilka anchoissól, pieprzprzyprawy (takie, jakie lubicie)oliwa z oliwekPrzygotowanie:Pomidory obierzcie ze skórki (wystarczy sparzyć gorącą wodą) i pokrójcie w drobną kostkę.
Przełóżcie na cedzak, żeby odsączyć wodę. Cukinię zetrzyjcie na tarce z grubymi oczkami. Podsmażcie na oliwie wraz z drobno pokrojonymi szalotkami (około 15 minut). Przyprawcie solą, pieprzem. Ja dodatkowo dałam harissę, czosnek niedźwiedzi, curry, szałwię, bazylię i oregano.
Do pomidorów dodajcie sól i wyciśnięty czosnek. Ciasto fillo pokrójcie na kwadraty. Dobrze nasmarujcie oliwą. Układajcie na blachę. Na ciasto fillo wykładajcie najpierw cukinię, potem pomidory. Na wierzch układajcie anchois.Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i pieczcie jeszcze przez 20 minut.
Takie minizapiekanki smakują znakomicie i na ciepło i na zimno.
Polecam przepis na nalewkę dyniową .