ßßß Cookit - przepis na Cukinia z pomidorami, anchois na cieście fillo - przepis

Cukinia z pomidorami, anchois na cieście fillo - przepis

nazwa

Wykonanie

Co jeszcze można zrobić z cukinii? Znakomite zapiekanki. Dobrze doprawioną cukinię mogłabym jeść codziennie.
Składniki:
ciasto fillo
1 średniej wielkości cukinia
3/4 kg pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
kilka anchois
sól, pieprz
przyprawy (takie, jakie lubicie)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory obierzcie ze skórki (wystarczy sparzyć gorącą wodą) i pokrójcie w drobną kostkę.
Przełóżcie na cedzak, żeby odsączyć wodę. Cukinię zetrzyjcie na tarce z grubymi oczkami. Podsmażcie na oliwie wraz z drobno pokrojonymi szalotkami (około 15 minut). Przyprawcie solą, pieprzem. Ja dodatkowo dałam harissę, czosnek niedźwiedzi, curry, szałwię, bazylię i oregano.
Do pomidorów dodajcie sól i wyciśnięty czosnek. Ciasto fillo pokrójcie na kwadraty. Dobrze nasmarujcie oliwą. Układajcie na blachę. Na ciasto fillo wykładajcie najpierw cukinię, potem pomidory. Na wierzch układajcie anchois.
Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i pieczcie jeszcze przez 20 minut.
Takie minizapiekanki smakują znakomicie i na ciepło i na zimno.
Polecam przepis na nalewkę dyniową .
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2012/09/cukinia-z-pomidorami-anchois-na-ciescie.html