ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe paluchy serowe i najprostszy dip świata

Ekspresowe paluchy serowe i najprostszy dip świata

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy czasem lubi coś pochrupać. Tym bardziej, jeśli to coś właśnie zostało wyjęte z piekarnika, jest lekko ciepłe i cudnie pachnie serem oraz przyprawami. Paluchy leniuchy, można by rzec. Ich przygotowanie to łatwa i przyjemna sprawa, a to za dzięki jednemu z niewielu gotowców, z których korzystam. Ciasto francuskie ! Wystarczy nadziać, zawinąć i upiec. A takie paluchy to świetna przekąska na imprezę albo na miły filmowy wieczór pod kocem. Aha, nie krępujcie się i jeśli macie ochotę, zróbcie od razu z podwójnej porcji.
Składniki (ok. 10 sztuk o długości ok. 20 cm)
1 płat gotowego ciasta francuskiego (275 g)
starty żółty ser, około 10 dag
1 małe jajko - do posmarowania
przyprawy - dowolnie: oregano, tymianek, słodka papryka, chilli, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto rozwinąć i rozłożyć na oprószonym mąką blacie. Jajko rozmącić i używając pędzelka posmarować nim płat ciasta. Następnie połówkę ciasta posypać równomiernie startym serem i przyprawami. Ciasto złożyć na pół i delikatnie docisnąć. Złożone ciasto pokroić na paski o grubości ok 2 cm (wyjdzie około 10 sztuk), a następnie każdy z pasków chwycić za dwa końce i skręcić w spiralkę. Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 15-20 minut, dopóki ser się nie zarumieni. Paluchy najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!
Paluchy proponuję podać z dipem. Polecam Wam prosty i uniwersalny dip czosnkowy na bazie śmietany. Idealnie nadaje się do wszelkich chrupiących paluchów, chipsów, krakersów i warzyw. U mnie często pojawia się jako dodatek do pizzy. Jest bardzo prosty i chyba to właśnie lubię w nim najbardziej.
Dip czosnkowy
szklanka kwaśnej śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotowe!
Źródło:http://smakocie.blogspot.com/2012/08/ekspresowe-paluchy-serowe-i-najprostszy.html