Wykonanie
Chyba każdy czasem lubi coś pochrupać. Tym bardziej, jeśli to coś właśnie zostało wyjęte z piekarnika, jest lekko ciepłe i cudnie pachnie
serem oraz
przyprawami. Paluchy leniuchy, można by
rzec. Ich przygotowanie to łatwa i przyjemna sprawa, a to za dzięki jednemu z niewielu gotowców, z których korzystam.
Ciasto francuskie ! Wystarczy nadziać, zawinąć i upiec. A takie paluchy to świetna przekąska na imprezę albo na miły filmowy wieczór pod kocem. Aha, nie krępujcie się i jeśli macie ochotę, zróbcie od razu z podwójnej porcji.

Składniki (ok. 10 sztuk o długości ok. 20 cm)1 płat gotowego
ciasta francuskiego (275 g)starty
żółty ser, około 10 dag1 małe
jajko - do posmarowania
przyprawy - dowolnie:
oregano,
tymianek,
słodka papryka,
chilli,
pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwinąć i rozłożyć na oprószonym
mąką blacie.
Jajko rozmącić i używając pędzelka posmarować nim płat ciasta. Następnie połówkę ciasta posypać równomiernie
startym serem i
przyprawami. Ciasto złożyć na pół i delikatnie docisnąć. Złożone ciasto pokroić na paski o grubości ok 2 cm (wyjdzie około 10 sztuk), a następnie każdy z pasków chwycić za dwa końce i skręcić w spiralkę. Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 15-20 minut, dopóki
ser się nie zarumieni. Paluchy najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!Paluchy proponuję podać z dipem. Polecam Wam prosty i uniwersalny dip
czosnkowy na bazie
śmietany. Idealnie nadaje się do wszelkich chrupiących paluchów,
chipsów,
krakersów i warzyw. U mnie często pojawia się jako dodatek do pizzy. Jest bardzo prosty i chyba to właśnie lubię w nim najbardziej.Dip
czosnkowyszklanka kwaśnej
śmietany 12%1-2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać ze
śmietaną. Dodać
sól i
pieprz do smaku. Gotowe!

