Wykonanie
Jak przystało na prawdziwego mięsożercę wetknę nieco zwierzęcego
białka nawet do sałatki. Mam jednak wrażenie, że przedstawione poniżej
sałatkowe zestawienie to już niemal klasyk, więc obecność
kurczaka nikogo nie zdziwi. Apetyczne połączenie różnorodnych faktur w subtelnej
palecie bieli i żółci z delikatnie wybijającymi się
orzechami. Chwyć nieco sałatki zamiast kanapki!

Składniki:1 podwójny
filet z piersi kurczaka1 szklanka
ryżu1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasaokoło 80 g
orzechów włoskich, posiekanych2-3 łyżki
majonezu1-2 łyżki
śmietanysól,
pieprzcurry (opcjonalnie)Przygotowanie:
Kurczaka umyć i oczyścić w razie potrzeby (z drobnych kości czy chrząstek), a następnie gotować około 20-25 minut w osolonym wrzątku. Pokroić w drobną kostkę.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku (Ja na 1 szklankę
ryżu użyłam około 1 i 3/4 szklanki
wody,
wodę można doprawić szczyptą
curry), a gdy jest już prawie idealny i cała
woda została wchłonięta wyłączyć gaz i jeszcze chwilę trzymać pod przykryciem, a następnie wystudzić. W dużej misce wymieszać
kurczaka,
ryż, odsączoną
kukurydzę, odsączonego i pokrojonego w kawałki
ananasa oraz posiekane
orzechy. Dodać
majonez i
śmietanę (można pominąć dodając więcej
majonezu), doprawić do smaku
pieprzem i
solą. Najlepiej jeśli
sałatka "przegryzie się" kilka godzin lub przez noc w lodówce. Smacznego!
