ßßß
Składniki:1 podwójny filet z piersi kurczaka1 szklanka ryżu1 puszka kukurydzy1 puszka ananasaokoło 80 g orzechów włoskich, posiekanych2-3 łyżki majonezu1-2 łyżki śmietanysól, pieprzcurry (opcjonalnie)Przygotowanie:Kurczaka umyć i oczyścić w razie potrzeby (z drobnych kości czy chrząstek), a następnie gotować około 20-25 minut w osolonym wrzątku. Pokroić w drobną kostkę. Ryż ugotować w osolonym wrzątku (Ja na 1 szklankę ryżu użyłam około 1 i 3/4 szklanki wody, wodę można doprawić szczyptą curry), a gdy jest już prawie idealny i cała woda została wchłonięta wyłączyć gaz i jeszcze chwilę trzymać pod przykryciem, a następnie wystudzić. W dużej misce wymieszać kurczaka, ryż, odsączoną kukurydzę, odsączonego i pokrojonego w kawałki ananasa oraz posiekane orzechy. Dodać majonez i śmietanę (można pominąć dodając więcej majonezu), doprawić do smaku pieprzem i solą. Najlepiej jeśli sałatka "przegryzie się" kilka godzin lub przez noc w lodówce. Smacznego!