Wykonanie
Uwielbiam pizzę! Ten płaski
drożdżowy placek ciasta z lekko uniesionym, chrupiącym brzegiem kryje w sobie niezwykłą moc - potrafi przyjąć w swoje skromne
progi ogromną różnorodność dodatków! Na pewno każdy z Was ma swoja ulubioną kombinację. Jeśli jednak nie możecie się zdecydować, podzielcie swoją pizzę na dwie, trzy lub cztery części i każdą przybierzcie inaczej. Albo zróbcie jedną dużą klasyczną Margheritę! Poniżej przedstawiam swój ulubiony, prosty i niezawodny sposób na pyszną domową pizzę.
Składniki na ciasto:(przepis na 2-3 placki o średnicy około 32 cm w zależności od preferowanej grubości ciasta; jeśli chcecie wykonać tzw. "całą blachę" na średnim cieście użyjcie 2 szklanek
mąki i reszty składników proporcjonalnie)3 szklanki
mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)270 ml ciepłej
wody1,5 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli4 łyżki
oliwyPrzygotowanie ciasta:(
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)1.
Wodę wymieszać z
cukrem, dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić.2. W misce wymieszać
mąkę z
solą, zrobić zagłębienie i wlać
drożdżowy zaczyn, dodać
oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką.3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie
mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy.4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę (jeśli mają być dwie pizze, ciasto podzielić na dwie równe części), włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut). W czasie oczekiwania można wykonać sos. Część ciasta można zamrozić lub schować do lodówki na 1-2 dni.Składniki na sos:(wystarczy na 2 placki o średnicy około 32 cm)puszka
pomidorówpół średniej
cebuliząbek
czosnkusól, ewentualnie
bazylia i
oreganokilka łyżek
wodyPrzygotowanie sosu:1.
Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zeszklić na
oliwie, na małym ogniu (nie rumienić).2. Dodać
pomidory z puszki, jeśli są w całości można je lekko rozdrobnić drewnianą łyżką. Wcisnąć ząbek
czosnku, wymieszać i smażyć całość na średnim ogniu.3. Gdy część
soku pomidorowego odparuje, uzupełnić go
wodą, zmniejszyć ogień i dalej odparowywać sos. Chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji nie tylko poprzez pozbycie się nadmiaru płynów, ale także przez rozgotowanie
pomidorów. Sos powinien
mieć konsystencję pasty. Część sosu można zamrozić lub schować do lodówki na kilka dni.Przygotowanie pizzy:Ciasto rozwałkować lub za pomocą rąk rozprowadzić na blasze posmarowanej łyżką
oliwy. Uformować okrąg lub rozprowadzić na całej powierzchni blachy w zależności od pożądanej wielkości pizzy i grubości ciasta. Wierzch placka posmarować sosem. Rozłożyć ulubione dodatki lub skorzystać z moich dwóch propozycji (poniżej). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez ok. 12-15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić.Przybranie 1. (zachowana kolejność układania)- rozmrożony
szpinak podsmażony na
maśle z dodatkiem
czosnku- pokruszona
ricotta (lub "
serek typu włoskiego")-
mozzarella w cienkich plasterkach-
suszone oreganoPrzybranie 2. (zachowana kolejność układania)-
mozzarella w cienkich plasterkach-
salami w plasterkach-
czarne oliwki (u mnie akurat brak)-
czerwona cebula pokrojona w piórka-
mozzarella w cienkich plasterkach