Wykonanie

Kolejny poranek, który leniwy przestanie być w okolicach dziesiątej. Lubię to. Lubię
dynię i szykuję słoiki na kolejne porcje puree.Dzisiaj za to po raz pierwszy przygotowuję śniadanie razem ze SPEEDCOOK'iem ! Od wczoraj, na okres
trzech miesięcy, stałam się posiadaczką wspaniałego robota kuchennego - Speedcook . Wierzę, że dla mnie osobiście testowanie tego urządzenia będzie swego rodzaju kulinarnym wyzwaniem, a dla Was kolejną porcją przepisów, do których wypróbowywania gorąco
będę zachęcać. :) Przepisy z użyciem tej maszyny ukazywać się będą co jakiś czas. Dodam, że chociaż ja we wspomnianych poszczególnych przepisach użyję tej maszyny, z powodzeniem można wypróbować przepisy, używając typowo - miksera, mieszadła i innych urządzeń, jakie zastępuje tu Speekcook. W międzyczasie wyczekujcie też konkursu, którego nie omieszkam się zorganizować. Dużo spraw zbiegło się w jednym czasie - okrągłe liczby na facebooku, nowa współpraca i jeszcze święta, które prędzej czy później nas zaskoczą.Gotowanie ze nową maszyną zaczynam od... jakżeby inaczej? Od serniczka. Mój ulubiony,
dyniowy, z kolejną dozą lekkich innowacji.
Ricotta,
orzechy włoskie i
kardamon. Do tego kubek pełnej mocnej, jeszcze parującej
kawy. W głośnikach David Bowie. Czy można zacząć dzień lepiej?

/1 porcja/- 150g
twarożku sernikowego- 50g
serka ricotta- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 100g dyni- 1
jajko- 1 łyżka
miodu- 20g
orzechów laskowych- 1/3 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii*polecam
dynię hokkaido

100g dyni pozbawionej skórki kroimy na kawałki i gotujemy w rondelku z 1-2 łyżkami
wody do miękkości. Studzimy. W naczyniu miksującym obroty nastawiamy na 9, czas 30 sekund. Najpierw miksujemy najpierw samą
dynię, aby uzyskać puree, a następnie dodajemy do niej
twarożek,
mąkę,
jajko,
miód,
cynamon,
imbir i ekstrakt z
wanilii. Nastawiamy na 3, czas 1 minuta. Na końcu dodajemy do masy posiekane
orzechy laskowe i mieszamy z masą
serową. Następnie przekładamy masę do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.

