ßßß
serniczek dyniowy z mielonymi migdałamipumpkin cheesecake with ground almonds
Czuję się trochę jak podczas jakiegoś dnia sądu. Odświeżam maila w nieskończoność, przygotowuję się do szkoły. Po wczorajszym dniu potrzebowałam wieczornego, jesiennego kakao z grubą warstwą spienionego mleka i chilli, koca i muzyki. To chyba już ten czas. Poszukam ulubionego termofora i wyjmę wszystkie te śmieszne puchate skarpety. Swetry kupione, bluzy zamówione. Z cichą nadzieją zakupów w Warszawie zostawiam nieco oszczędności.Kolejny rok mija, a ja kolejny raz robię ten sernik. Dwa lata temu zachwycałam się nim po raz pierwszy.Swoją drogą - stworzyłam nową zakładkę na blogu - SEZONOWO . W niej zamieszczam przepisy pasujące do danej pory roku, danego okresu. Zapraszam do zaglądania. :)
/1 porcja/- 200g twarożku trzykrotnie mielonego- 1/3 szklanki dyniowego puree- 1 łyżka budyniu waniliowego- 1 jajko- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1 łyżka mielonych migdałów*można zastąpić mąką ziemniaczanąWszystkie składniki łączymy w mikserze, a następnie przekładamy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 30 minut. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.