ßßß Cookit - przepis na wegański deser oczyszczający mangovado

wegański deser oczyszczający mangovado

nazwa

Wykonanie

Po kilku dniach beznadziejnego odżywiania, przekraczania norm i granic, zwykle zapada we mnie silne postanowienie o zmianie, najczęściej od jutra, zawsze radykalnie i bardzo zdrowo.
Będąc w takim właśnie nastroju, trafiłam na przepis na ten deser i, poza wartościami odżywczymi, urzekła mnie jego barwa, zimny cytrynowy kolor. Uroda to jedno, a wartość składników, bo nie ma w nim cukru ani mąki, same owoce i orzechy, to drugie. Twórca deseru podkreślał jego właściwości oczyszczające i regulujące pracę organizmu.
Zrobiłam, spróbowałam i urzekł mnie; mimo tego, że nie jestem wielbicielką deserów, tym bardziej owocowych, ten jest znakomity. Jest namiastką ciasta dzięki spodowi z masy śliwkowo orzechowej i kremowi a aksamitnego awokado z mango.
Składniki:
spód:
250g suszonych śliwek kalifornijskich
200g orzechów włoskich
masa:
2 awokado
1 mango
płatki migdałowe, do posypania
czarny sezam, do posypania
1 kubek mascarpone - opcjonalnie
3 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
Jak zrobiłam:
1. Posiekałam śliwki i orzechy, dokładnie wymieszałam w kleistą masę. Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pokryłam tą masą. Wstawiłam do lodówki.
2. Obrałam i pokroiłam awokado na kawałki. Mango obrałam i pokroiłam na kawałki. Zblendowałam na gładką masę. Masa jest dość wilgotna; można dodać mascarpone z odrobiną cukru pudru, wtedy będzie bardziej kremowa i zwarta, ale jednocześnie bardziej kaloryczna. Posypałam płatkami i sezamem. Wstawiłam do lodówki na parę godzin.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/06/weganski-deser-oczyszczajacy-mangovado.html