Wykonanie
Wakacje już niestety dawno za mną :( Wreszcie udało mi się tu jednak pojawić i na koniec sezonu
śliwkowego zaproponować Wam tą przepyszną tartę!

Składniki :Ciasto :250 g
mąki,140 g
masła,70 g
cukru pudru,1
żółtko,szczypta
soli;Masa :500 g
śliwek,250 g
mascarpone,250 ml
mleka skondensowanego słodzonego,1
białko,
płatki migdałowe do dekoracji.Wykonanie :Przygotowujemy ciasto: siekamy szerokim nożem
mąkę z
masłem. Dodajemy
sól,
cukier i
żółtko, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.Przygotowujemy masę:
śliwki kroimy na kawałki. Miksujemy
mascarpone z
białkiem i
mlekiem skondensowanym na gładki krem bez grudek, nie ubijamy.Na rozwałkowanym cieście wykładamy
śliwki i wylewamy masę. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Następnie posypujemy wierzch
płatkami migdałów i dalej pieczemy przez około 5-10 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z pieca powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować formę z piekarnika.Smacznego!

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com