ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu tarta dyniowa. Polecam podawać ją z porcją kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, gdyż sama w sobie jest dość mdła .
Ciasto (składniki na formę do tarty o ś rednicy 23 cm):
240 g mąki pszennej
szczypta soli
180 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki zimnej wody
1 żółtko
Mąkę z solą, masło, cukier oraz żółtko umieścić w malakserze. Wyrabiać, dodając po łyżce zimnej wody, aż składniki się połączą. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schować do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć dno formy i wylepić boki (używam formy do tarty z wyjmowanym dnem, więc pominęłam smarowanie jej masłem). Ponownie schować do lodówki na czas przygotowania dyniowej masy.
Masa:
450 g dyni (oczyszczonej i pokrojonej na kawałki)
125 g brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany 18%
jogurt naturalny (lub śmietana) do podania
cukier cynamonowy do dekoracji
Dynię ugotować do miękkości w sporej ilości wody. Odsączyć i zmiksować na gładkie pur é e . Do pur é e dodać cukier, przyprawy i wymieszać. Kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać łopatką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na gotowy spód.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180-190°C (w zależności od rodzaju piekarnika). Podawać z odrobiną jogurtu naturalnego (lub śmietany). Oprószyć cukrem cynamonowym.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/tarta-dyniowa.html