Wykonanie

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu
tarta dyniowa. Polecam podawać ją z porcją kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego, gdyż sama w sobie jest dość mdła .Ciasto (składniki na formę do tarty o ś rednicy 23 cm):240 g
mąki pszennejszczypta
soli180 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)2 łyżeczki
cukru2-3 łyżki zimnej
wody1
żółtkoMąkę z
solą,
masło,
cukier oraz
żółtko umieścić w malakserze. Wyrabiać, dodając po łyżce zimnej
wody, aż składniki się połączą. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schować do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć dno formy i wylepić boki (używam formy do tarty z wyjmowanym dnem, więc pominęłam smarowanie jej
masłem). Ponownie schować do lodówki na czas przygotowania dyniowej masy.Masa:450 g dyni (oczyszczonej i pokrojonej na kawałki)125 g
brązowego cukru1 łyżeczka mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego
cynamonu3
jajka150 ml kwaśnej
śmietany 18%jogurt naturalny (lub
śmietana) do podania
cukier cynamonowy do dekoracji
Dynię ugotować do miękkości w sporej ilości
wody. Odsączyć i zmiksować na gładkie pur é e . Do pur é e dodać
cukier,
przyprawy i wymieszać. Kolejno dodawać
jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać
śmietanę i delikatnie wymieszać
łopatką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na gotowy spód.Piec 45-50 minut w temperaturze 180-190°C (w zależności od rodzaju piekarnika). Podawać z odrobiną
jogurtu naturalnego (lub
śmietany). Oprószyć
cukrem cynamonowym.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: