ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy Christmas fruit cake

Bezglutenowy Christmas fruit cake

nazwa

Wykonanie

Boże Narodzenie kojarzy mi się przede wszystkim z mandarynkami, makowce, sernikiem i keksem. Jednak keks to dość tłuste i kaloryczne ciasto, więc w tym roku pojawi się na wigilijnym stole w nieco zmienionej wersji, pod postacią tzw. Christmas fruit cake, czyli po prostu bożonarodzeniowego ciasta pełnego bakali i orzechów. Przygotowuje się je dużo szybciej niż tradycyjny keks i co ważne, zawsze się udaje :) Spróbujcie sami :)
przepis na formę o średnicy 20 cm
Źródło
3 jajka
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 łyżka rumu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
600 g bakalii (ja użyłam mieszanki wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 0g ziaren słonecznika
50g mielonych migdałów
200 g orzechów włoskich
Jajka wymieszaj z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Migdały i orzechy włoskie zmiel. Do miski przełóż bakalie, dodaj przyprawy i orzechy. Następnie dodaj masę jajeczną, całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz ok. 1,5h. Po upieczeniu zostaw ciasto w foremce, aby wystygło.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/12/bezglutenowy-christmas-fruit-cake.html