Wykonanie
Boże Narodzenie kojarzy mi się przede wszystkim z
mandarynkami, makowce, sernikiem i keksem. Jednak keks to dość tłuste i kaloryczne ciasto, więc w tym roku pojawi się na wigilijnym
stole w nieco zmienionej wersji, pod postacią tzw. Christmas fruit
cake, czyli po prostu bożonarodzeniowego ciasta pełnego
bakali i
orzechów. Przygotowuje się je dużo szybciej niż tradycyjny keks i co ważne, zawsze się udaje :) Spróbujcie sami :)przepis na formę o średnicy 20 cmŹródło
3
jajkaskórka i sok z 1
pomarańczy1 łyżka
rumu3 łyżki
oleju z
orzechów włoskich (można zastąpić innym
tłuszczem roślinnym)600 g
bakalii (ja użyłam mieszanki
wiśni,
żurawiny,
rodzynek, fig,
daktyli i miechunki)1 łyżeczka
cynamonu,1/4 łyżeczki
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej5 0g
ziaren słonecznika50g mielonych
migdałów200 g
orzechów włoskichJajka wymieszaj z
olejem,
rumem i skórką oraz
sokiem z
pomarańczy.
Migdały i
orzechy włoskie zmiel. Do miski przełóż
bakalie, dodaj
przyprawy i
orzechy. Następnie dodaj masę jajeczną, całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy wysmarowanej
masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz ok. 1,5h. Po upieczeniu zostaw ciasto w foremce, aby wystygło.Smacznego :)