Wykonanie
Mięso duszone z
owocami czy w owocach, zyskuje na bardzo świeżej nucie. Bałam się
grejpfruta, ze względu na specyficzną gorycz i dominujący smak, ale efekt końcowy był zaskakująco dobry. Tak przyrządzony
indyk, w połączeniu z
kalafiorowym gnocchi, to wspaniały, zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i rozbudza wyobraźnię kulinarną.Składniki:1
udziec z
indyka1 zielony
grejpfrut1 czerwony
grejpfrut1
pomarańcza1
winne jabłko4
łodygi selera naciowego, z liśćmi2 łyżki
oleju ryżowegopieprz młotkowany
sos sojowy Tamariłyżeczka pasty
chiliszklanka soku z
cytrusów lub
białego wina lub
wodyObsmażyć
mięso (stroną ze skórą) na rozgrzanym
oleju. Wyfiletować
cytrusy, z
jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Seler posiekać na centymetrowe kawałki. Kiedy skóra będzie zrumieniona wlać płyn, dodać
owoce,
seler, przykryć i dusić około 3 godzin (w zależności od wielkości udźca). Wyjąć
mięso, usunąć kości, sos zmiksować i doprawić. Przełożyć
mięso z powrotem do brytfanny.
Kalafiorowe gnocchi zrobić w trakcie duszenia
mięsa.