Wykonanie

W tym przepisie
dynię można zastąpić gotowaną
marchewką. Niczego więcej bym nie zmieniała, bez względu na to czy użyjecie dyni czy
marchewki,
ciasteczka są pyszne. Są mięciutkie, od razu po upieczeniu, czyli takie jak Kacper lubi najbardziej.Sugeruję jedynie, żeby mocniej wcisnąć
migdały, bo u mnie większość pospadała, ale żaden się nie zmarnował ;)Składniki:1 i 1/3 szklanki pulpy dyniowej (z pieczonej dyni)1 szklanka
płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)1 szklanka
mąki żytniej, pełnoziarnistej1/2 szklanki erytrolu10 posiekanych
daktyli1
jajko80 g miękkiego
masłapo 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonejłyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonuszczypta
soli i świeżo mielonego
pieprzusiekane
migdały do posypaniaWymieszać puree
dyniowe z
jajkiem,
płatkami i poczekac aż nasiąkną. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotowac dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Nabierać łyżką ciasto i formowac
ciasteczka. Posypać siekanymi
migdałami, piec 15 minut. Studzić na kratce.