Wykonanie
Może nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie
malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :)

Składniki (8 sztuk):- 1 szklanka
mąki krupczatki- 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej- 1/2 szklanki
cukru (u mnie brązowy)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
cynamonu- szczypta
soli- 3/4 szklanki
płatków owsianych- 2 łyżki
otrębów- ok. 90 g
masła- 1/2 szklanki mleka/wody- 1
jajko- 1 szklanka
malin ( u mnie mrożonych)Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wymieszaj suche składniki (
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cynamon), dodać
płatki i
otręby. Dodać
masła pokrojone w kostkę i wymieszaj wszystko palcami (tak, aby
masło oblepiło składniki). W osobnej misce delikatnie zmiksuj mleko/wodę i
jajko. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksuj. Następnie dodaj
maliny i zagnieć parokrotnie ciasto,
maliny będą się rozpadać, ale to dobrze. Podziel ciasto na np. 8 części i ułóż je na blaszce. Piecz ok. 25-30 minut. Po 15-20 minutach obróć scones na drugą stronę.