ßßß
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego. Ma bardzo ciekawą konsystencję - jest jak mozarella, ale nieco twardszy, bardziej zwarty, a przy smażeniu nie topi się tak łatwo. Dzięki temu jest rewelacyjny pieczony i grillowany, bo z zewnątrz delikatnie się przypieka, a w środku wciąż jest sprężysty. Świetnie nadaje się do bezmięsnych, sycących sałatek.Ja mój kupiłam w Auchan, leżał na półce z serami kozimi i owczymi. Wydaje mi się również, że widywałam go z okazji tygodnia greckiego w Lidlu, ale mogę się mylić :)Ta sałatka jest lekka, sycąca i przepyszna. Koniecznie dodajcie podprażone orzechy włoskie - chrupiący, słodko-wytrawny smak idealnie pasuje do kremowego awokado i skrzypiącego w ustach, gorącego sera.
Składniki (na 1 porcję):2 łyżki orzechów włoskich1 łyżeczka miodu1/2 niedużej czerwonej cebuli1/2 awokadoMiks sałat - użyłam gotowego w paczce, ale możecie użyć sałaty lodowej, rzymskiej, rucoli i każdej innejKilka pomidorków koktajlowychOdrobina soku z cytrynyOliwa z oliwekSól, pieprzWykonanie:Sałatę myjemy, rwiemy w drobne kawałki. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek (ok. 1 łyżeczki) i skrapiamy sokiem z cytryny (kilkanaście kropel dosłownie, nie ma być mocno wyczuwalna). Dodajemy pieprzu i soli, mieszamy. Awokado kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty, mieszamy.Orzechy siekamy dość drobno, podprażamy chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (nie mogą się mocno zbrązowić, bo będą gorzkie). Gdy orzechy są już gorące dodajemy łyżeczkę miodu naturalnego. Szybko mieszamy, tak, żeby orzechy pokryły się miodem i prażymy jeszcze chwilkę, uważając, żeby nie przypalić miodu. Gdy orzechy będą już pokryte miodem, który lekko się skarmelizuje, zdejmujemy je z patelni. Dodajemy do sałatki.Pomidorki kroimy na połówki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do sałatki.Ser kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra. Grillujemy je na suchej patelni, na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Przewracamy, grillujemy z drugiej strony. Gotowe i gorące układamy na sałatce i zajadamy.Czas wykonania: 15 minutKoszt: 10-15zł