ßßß
Cookit - przepis na Spring rolls - prosto z Tajwanu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Spring rolls - prosto z Tajwanu
Składniki
Seler naciowy
Cebula
Mięso mielone
Marchew
Czosnek
Wódka
Pieprz czarny
Pieprz biały
Chili
Papier ryżowy
Wykonanie
Dziś zachęcam do przygotowania pysznych sajgonek. Można się nimi zachwycić od pierwszego kęsa. Ja przygotowuję na dwa sposoby z
mięsem
i ze
szpinakiem
. Podaję zawsze z
sosem słodko-kwaśnym
chili
. Przepis dostałam od Fei San z Tajwanu :)
Składniki: (na ok 50 sztuk)
seler naciowy
(4 łodygi)2
cebule
średnie lub 1½ dużych700 g
mięsa mielonego
3
marchewki
3 ząbki
czosnku
1 łyżka
wódki
2 łyżki soi½ łyżeczki
pieprzu czarnego
½ łyżeczki
pieprzu białego
½ łyżeczki
chili
p
apier ryżow
y
Sposób przygotowania:Godzinę przed przygotowaniem wyj mij
papier ryżowy
z zamrażarki i przy kry j mokrą ściereczką. Obierz
cebul
ę i
czosnek
pokrój w kawałki usmaż na
oleju
, później dorzuć
mięso mielone
,
seler
pokrojony w kostkę, na końcu dodaj
marchewki
, starte na tarce. Dodaj
wódkę
,
soję
,
pieprz
,
chili
. Przypraw do smaku. Na każdy kawałek pa pieru
ryżowego
kładź cz ubatą łyżkę farszu i zwijaj w ruloniki. Smaż z obu stron, aż złapią kolor. Podawaj z
sosem słodko-kwaśnym
chili
oraz z
ryżem
. Smacz nego!
Można mrozić, ale nie usmażone!
Źródło:
http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/02/spring-rolls-prosto-z-tajwanu.html
Przepisy powiązane
Najlepsze na świecie - meksykańskie chili con carne
Najlepsze na świecie - meksykańskie chili con carne
Najlepsze na świecie - meksykańskie chili con carne
Najlepsze na świecie - meksykańskie chili con carne
Najlepsze na świecie - meksykańskie chili con carne
Składniki powiązane (0)