ßßß Cookit - przepis na Spring rolls - prosto z Tajwanu

Spring rolls - prosto z Tajwanu

nazwa

Wykonanie

Dziś zachęcam do przygotowania pysznych sajgonek. Można się nimi zachwycić od pierwszego kęsa. Ja przygotowuję na dwa sposoby z mięsem i ze szpinakiem. Podaję zawsze z sosem słodko-kwaśnym chili. Przepis dostałam od Fei San z Tajwanu :)
Składniki: (na ok 50 sztuk)
seler naciowy (4 łodygi)
2 cebule średnie lub 1½ dużych
700 g mięsa mielonego
3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżka wódki
2 łyżki soi
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu białego
½ łyżeczki chili
p apier ryżow y
Sposób przygotowania:
Godzinę przed przygotowaniem wyj mij papier ryżowy z zamrażarki i przy kry j mokrą ściereczką. Obierz cebul ę i czosnek pokrój w kawałki usmaż na oleju, później dorzuć mięso mielone,seler pokrojony w kostkę, na końcu dodaj marchewki, starte na tarce. Dodaj wódkę, soję, pieprz, chili. Przypraw do smaku. Na każdy kawałek pa pieru ryżowego kładź cz ubatą łyżkę farszu i zwijaj w ruloniki. Smaż z obu stron, aż złapią kolor. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym chili oraz z ryżem. Smacz nego!
Można mrozić, ale nie usmażone!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/02/spring-rolls-prosto-z-tajwanu.html